tisdag 27 mars 2012

50 århar gått sen Maria föddes. Grattis Maria !

Några minnen från 1962 och fram till 1971.


På den tiden var mor och barn en vecka på BB. Maria föddes tre veckor för tidigt, hon vägde drygt 2,700 gram, det betydde att hon skulle ha mat var tredje timme, punkt och slut.
Hon hämtades in och fick mat och så snabbt ut igen, man fick försöka kika genom ett stort fönster för att få en titt på sin baby i babyrummet :)
På nätten fick mamma sova men på dagen fungerade det med matning var tredje timme.

En aning konstigt, man blev ju inte bekant med sitt barn, tur att tiderna ändrat.
Moderskapsledigt hade man en månad, det var bara att jobba tills man åkte in till BB.

Så här fungerade det med båda pojkarna också , alltså ända in på 70-talet

När yngsta sonen föddes jobbade jag till sista dan, men hade den turen att jag fick semester efter moderskapledigheten, så den gången var jag ledig 2 månader!

Lite surt kommer jag ihåg ett år senare då våra semestrar på jobbet planerades, då säger vår chef: Eftersom Sonja hade så lång ledighet i fjol får dom andra välja när dom vill ha sin semester det här året.
Haha, de va liksom straff då förstod jag. (tur att gubben är död annars kunde jag ännu idag säga några välvalda ord till honom )

Ja och idag dag är det mammaledigt och vårdledigt och jag vet inte vad. Inte fanns det nåt sånt som att vara hemma med sjukt barn heller. Jag undrar faktiskt hur i all världen man fick ihop vardagslivet :)

Hade bl.a min gamla faster nån vecka som barnvakt, hon var inte det minsta praktisk, tror hon bara kokade potatis, nåt annat kunde hon inte ( låter lite elakt ) men hon fanns ju i huset medan mor och far var på jobb.

Sen fanns mormor och moster Vanja och räddade oss i många kniviga situationer, då körde far i huset egen lastbil, och vi hade ingen annan bil till förfogande, så det blev antingen att anlita bussen eller cykel !
Minns att jag många gånger satte ungarna på bussen och mormor mötte dom när dom sku av,


PUH vad det verkade vara jobbigt, men det fungerade.

Sen med Marcus kom det faktiskt ett dagis till Västanfjärd, då var han redan några år gammal, och efter det har mycket hänt med vården av barn.

Sen var Maria barnvakt åt sina småbröder många många dagar, far i huset kom hem mellan sina körslor och mor jobbade ca 5 timmar per dag, då var inte lördagen ledig dag ännu.

Inga kommentarer: